Nyheter

Nyheter

Klövjeväskor

NyheterPosted by ylwa 2012-01-22 23:12:14

Jag har fått en sådan där riktigt manlig förkylning (en sådan där man sitter och "ojar" sig hela tiden)så jag ligger i soffan framför TV;n och tittar på skidåkning medan David flänger runt skidspåret med hundarna. Då jag ändå måste ta det lugnt passar jag på att göra ett inlägg om våra erfarenheter av klövjeväskor eftersom vi ofta får frågor.

Vi har provat och använt väskor från Sundpro (tillverkas inte längre), Laika och nu under senaste året från Snowdogs. Laika klövjeväskor är de som jag använt under längst tid, den äldsta väskan köpte jag till min första hund Elit för 14 år sedan. Det enda jag har behövt laga på den trots flitig användning är ett nytt spänne vid bogarna. Det som jag anser är viktigt med klövjeväskor är att de har en ryggplatta som gör att klövjeväskan ligger stadigt på hunden rygg. Packpåsarna på sidorna få inte vara så stora att de går för långt ned på hundens ben utan sluta ungefär vid hundens armbåge. Halsringningen skall gå att ställa så att väskan ligger ganska tight i halsen för att den ska ligga stadigt och inte åka fram för mycket i utförsbackar. Det ska finnas minst en rem att spänna under magen både för stabilitet samt att den inte ska kunna åka över hundens huvud i brant utför. Packpåsarna ska vara så utformade att de är djupast framtill så att den mesta vikten hamna över hundens bogar och inte längre bak på ryggen där hunden är svagare. Materialet i väskan ska vara SLITSTARKT, alla som har en vorsteh vet att de vanligen inte går runt saker och ting utan genom... vilket skapar ett hårt slitage på väskorna. Bra material är corduraväv samt skinnförstärkning längst ned framtill på packpåsarna. Insidan på väskan bör vara av något glatt material PVC plast eller läder, PVC beklädnad gör att väskorna blir lättare än om de är läderbeklädda. Corduraväv som beklädnad på insidan är för grov och ger för mycket friktion. Vid användning med tung packning över flera dagar och det kan lätt uppstå skavsår på hundens bogar, i varje fall på korthåriga hundar.

Lite kort omdöme om de olika väskorna

Laika Sportkløv pris; ca 1400 NOK vikt; ca 500 g

www.nordtro.no

Material: Corduraväv på både in- och utsida, förstärkning i läder längst framtill på packpåsarna.

Omdöme: plus vikten, stabil ryggplatta, väskorna utformade så att det går lätt att få en bra viktfördelningen med tyngdpunkten långt fram. Bukrem samt två remmar att spänna ut packpåsarna med samt kraftiga blixtlås med överlappande tyg. MYCKET slitstarka. Storlek M passar våra tikar samt hanhund vikt 27-33 kg.

Minus Corduraväven på insidan väskan är för grov och det blir för stor friktion vid användning under flera dagar vilket leder till skavsår på bogar. Det fastnar också hår på den grova insidan och de kräver borstning för att hållas rena. Storlek M är något stor i halsringningen för våra tikar men sitter bra på vår hanhund med vikt 33 kg. Storlek S sitter bättre i halsen men då blir packpåsarna lite små.

Klövjeväskor Snowdogs pris; 1800 SEK vikt: ca 1000g

www.snowdogs.se

Material; Corduraväv med PVC beklädnad på insidan, förstärkning i läder längst framtill på packpåsarna.

Omdöme: plus stabilryggplatta, väskorna utformade så att det går lätt att få en bra viktfördelning med tyngdpunkten långt fram. Två bukremmar varav den ena håller samman väskorna. En rem att spänna ut packpåsarna med samt kraftiga blixtlås med överlappande tyg. PVC beklädnaden på insidan minskar friktionen och vi har inte fått skavsår på hundarna. Lätt att hålla rena på insidan då det inte fastnar hår på PVC beklädnaden. Det går att få dem måttbeställda efter eget önskemål utöver de ordinarie stl. samt välja mellan tre färger. Storlek M passar våra tikar på 27-28 kg, de är mindre i halsringningen så de sitter bättre än Laika.

Minus; Väskorna i original är något små i packpåsarna. Vi ha använt dem vid 5 dgr turer och inte upptäckt några fler minus ännu. De är dock inte använda på turer i flera veckor på sträck. Ett frågetecken kan vara om hundarna blir varmare då insidan har PVC beklädnad men jag tror inte det gör någon större skillnad.

Om vi inte upptäcker några större minus med Snowdogs klövjeväskor är det de väskorna som vi på sikt kommer att använd istället för Laika. Då våra Laika väskor fortsatt är funktionella ska vi prova med att komplettera dem med PVC beklädnad på insidan. Den Snowdogs klövjeväska vi har specialbeställde jag större packpåsar på så att de rymmer mer packning.

Snowdogs klövjeväska (röd) och Laika Sportkløv(grön).

  • Comments(0)//nyheter.fjallvittrans.com/#post298